Domaćinstvo “Vrhovac” i Zdrava Logika sarađuju već preko 3.godine. Ova porodica ima posebnu energiju i volju. Već prvim upoznavanjem poklopile si sue zajednički ciljevi i ista vizija. Srećni smo što imamo priliku raditi sa ovakvim ljduima. Više o Domaćinstvu “Vrhovac” donosi nam Marko Vrhovac:

Naša priča je krenula prije 5 godina kada su moji roditelji, vodeći se željom da više vremena provode na selu, odlučili posaditi voćnjak. Od te ideje je krenula potraga za idealnim komadom zemlje i na kraju je izbor pao na selo Mravica, nadomak Prnjavora. 

Voćnjak “Vrhovac”

Voćnjak je zasađen na preko 20 dunuma zemlje sa ukupno 3,300 sadnica kruške, od čega je velika većina Viljamovka. Uvidjevši potrebu za skladišnim prostorom, izgrađena je i mini hladnjača.

Čim je stigao prvi ozbiljniji rod nabavili smo mlin za voće i mali pasterizator i pokušali napraviti sok od sopstvenog voća. Ideja je bila da se proba napraviti proizvod od samo jedne sirovine, one za koju znamo da je odličnog kvaliteta.

Nakon prve ture napravljenog soka,  i sami smo se oduševili okusom koji je kombinacija nekoliko vrsta kruške davala. Sokove smo podijelili svojim poznanicima i sve reakciju su bile odlične. 

Ubrzo smo odlučili uraditi etikete za litarsko pakovanje soka, ali i napraviti određenu količinu soka u bocama od 0,2l koje su pogodne za ugostiteljske objekte, a sam taj potez nas je odveo u pravcu registracije ovog hobija tj. dodavanja i biznis strane cijeloj priči.

U tom momentu, ogromnu ulogu je odigrala i Zdrava logika s obzirom da je ona već bila prepoznata kao siguran izvor provjerenih domaćih organskih i eko proizvođača. Kroz Zdravu logiku dosta ljudi je uopšte čulo za nas, degustiralo naše proizvode i uvjerilo se u kvalitet proizvoda.

Već narednu godinu, vodeći se istim principima, krenuli smo sa cijeđenjem i eksperimentisanjem novim okusima voća. Velika prednost i sreća je bila što smo uspjeli doći do pouzdanih domaćinstava čije voće koristimo kao jedinu sirovinu.

Isto tako, iz godine u godinu se naš asortiman sokova širi. Do sada su to bili okusi kruške, jabuke, kupine, aronije i dunje, a od sledeće godine ćemo uvrstiti i nove okuse poput grožđa, drenjka i maline.

U planu je i izrada voćnih džemova koji bi se radili na istom principu kao i sokovi, bez bilo kakvih dodataka vode, šećera i konzervansa. 

 Još jedan hobi iz kojeg je potekla ideja za posao je zanatsko (kraft) pivo. Kupljena aparatura za kućno kuvanje piva je prebačena na seosko imanje, kako bi užitak kuvanja piva bio potpun. 

Kuvanje zanatskog piva podrazumijeva neprestano istraživanje i eksperimentisanje različitim kombinacijama ječma i hmelja. Hiljade je recepata moguće kreirati kako bi se došlo do novog do tada nepoznatog pivskog okusa. Nakon što smo došli do okusa sa kojim smo bili oduševljeni odlučili smo, kako to svi kraft pivari rade, dati mu ime. Tako je nastao Trigger (Pale Ale). Nedugo zatim urađena je prva etiketa, a ubrzo su standardizovani i recepti za još dva okusa piva. 

Sokovi “Vrhovac”

Naša priča je u potpunosti priča jednog porodičnog biznisa u nastanku, jer većinu poslova obavljamo sami i svi smo uključeni u potpunosti. Takav pristup daje rezultate jer nam se svi kupci vraćaju i jedini cilj nam je da ne iznevjerimo njihovo povjerenje. Svjesni smo da to možemo uraditi samo zadržavanjem postojećeg kvaliteta i proizvoda i našeg odnosa prema ovom poslu. 

Trenutno sada u asortimanu imamo preko 10 različitih proizvoda i nadamo se širenju istog. 

Uspjeli smo kreirati i svoju internet stranicu, gdje ćemo sve naše kupce ažurno obaviještavati o svim novostima vezano za naše proizvode. Stranica će uskoro biti i 100% završena i sa radom će krenuti i internet prodaja naših sokova, a link stranice je:
https://domacinstvovrhovac.com/