Postoji jedno mjesto u Bosni i Hercegovini, po mnogo čemu istorijski spomenuto, a opet i danas tako posebno, mirno i zdravo. To mjesto je mnogima služilo za isnpiraciju, pa i velikanima za vojne pozicije, dok je jednoj mladoj djevojci danas poslužilo da svoju rodnu bazu učini poznatom ne samo u Bosni i Hercegovini nego i u regionu, opština Drvar.

Drvar je malo mjesto u Federaciji Bosne i Hercegovine, za koje, kada je riječ o preduzetništvu, posebno ženskom preduzetništvu, povezujemo sa imenom Jovanka Sabljić i brendom “Budi zdrav ko dren”. Razvoj preduzetničke priče je u Bosni i Hercegovini izazovan i u većim gradovima poput Banja Luke, Sarajeva i Mostara, te time više ovoj djevojci čestitamo na svom dosadašnjem radu i uspjehu koji je postigla svojim zalagnjem za sredinu u kojoj živi i za svoj brend.
Jovanka za nas odgovara:Kako je nastao brend “Budi zdrav ko dren” i koja je bila tvoja motivacija?

”Budi Zdrav Ko Dren” sada već međunarodna organizacija osnovana je 2014. godine s ciljem jačanja i promocije lokalnih proizvođača koji se bave proizvodnjom i prodajom jedinstvenih proizvoda od drenjina. Drenjina je samonikla biljka koja se njeguje i čuva već stotinama godina. Imber- sirup od drenjina je bio i ostao naš osvježavajući sok, a uz rakiju drenju nazdravljamo često. Dugogodišnje istraživanje, učenje, posao i lični razvoj bili su usko vezani za preduzetništvo i razvojne projekte pa je prirodan slijed bio samo unapređenje Budi Zdrav Ko Dren udruge.
Na desetine uspješnih projekta imamo iza sebe, uz pomoć kojih smo stvorili međunarodnu mrežu sa fakultetima, institutima, udruženjima kako iz regije tako i svijeta, omogućili smo bolji plasman proizvoda koji sada ide i putem interenta, obrazovali proizvođače putem radionica na lokalu i šire,
prenosili znanja iz preduzetništva i projektt menažmenta na različitim događajima među kojima su i obrazovne institucije.

Koji su sve to proizvodi vašeg brenda i gdje se mogu naći?

“Budi Zdrav Ko Dren” svoje prozvode izlaže u izložbenom prostoru ”Budi Zdrav Ko Dren” u Drvaru, u ulici Grahovska 12. dostupni proizvodu su: rakija drenja, liker od drenjina, imber-sirup od drenjina, mućeni pekmez od drenjina. Svaki proizvod je napravljen ručno na tradicionalan način. Npr. mućeni pekmez se nekuva već se miješa najmanje 3 sata. U saradnji sa Tehnolškim fakultetom iz Banja Luke vršimo analizu. Takođe, sa njima je urađen i jedan vrlo značajan projekat ”Karakterizacija ploda drena” pa sada imamo i zvanične podatke o samom plodu i njegovoj vrijednosti. Proizvodi se kupuju na kućnom pragu ili putem interneta preko našeg web shopa “Budi Zdrav Ko Dren”.

Ko je Jovanka, i koja je tvoja vizija?

Projekt menadžer po zvanju. Pokretač i stvaraoc. Kad prepoznam priliku svu svoju energiju usmjeravam na istu i njen razvoj. Uživam i radujem se gledajući kako ideja raste, kako nastaju konkretne priče-projekti.
“Budi Zdrav ko dren” je jedan od većih izazova-projekta za mene. Bio je to ogroman izazov, započeti nešto u jednoj maloj sredini sa slabom ekonomijom, a ujedno bila je to motivacija da pokrenem nešto iz mjesta gdje živim. Sa jedne strane loša ekonomija, pesimizam, male mogućnosti za napredovanje, a sa druge strane moja porodica, moj dom, drenjine, želja, upornost, učenje, internet…meni i više nego dovoljno da stvorim nešto. Vizija “Budi Zdrav Ko Dren” je da bude sinonim za organizaciju koja stalno
postavlja više standarde kako u oblasti tradicionalne proizvodnje, razvojnih projekata tako i u oblasti življenja ne samo u uvođenju novih navika i trendova već da ih predviđa i kreira. Moja lična misija mi je da kroz svoj lični primjer i rad sa ljudima dam doprinos svijetu u kakvom želim da živim.

Na neki način se baviš socijlnim preduzetništvom? Šta te motiviše?

Socijalno preduzetništvo i društveno odgovorno poslovanje imaju kapacitet za bitne ekonomske i društvene promjene, za bolju i pravedniju budućnost. Sve je na suštinskim vrijednostima kojima će se socijalno/društveno odgovorni preduzetnici baviti. Posljednjih godina socijalno preduzetništvo je u porastu, činilo se sasvim jasno da Evropa mora integrisati nova razmatranja u svom globalnom ekonosmkom radu. U BiH ne postoji platforma za razvoj socijalnih preduzeća, potrebno je donjeti određene mjere koje su važne za jačanje preduzetništva i za rješavanje drugih društveno važnih pitanja. Ono što je dobro da je sve više fondova koji kroz svoje programe potiču socijalno preduzetništvo čiji smo i sami bili korisnici. Moje iskustvo u socijalnom preduzetništvu kreće jos od osnivanja udruge
“Budi zdrav ko dren” koja stavlja naglasak na ljude, društveni rad, a ne na profit. Jer društvo i ekonomski sistem u kojem je čovjek ispred novca ima budućnost.

Jovanka, kako vidiš sebe u budćnosti i koja je tvoja poruka za mlade?

Nastvaljmo dalje skupa, gdje sam ja tu i brend. Puno je izazova sa kojima se susrećemo, što više učimo više je izazova i napertka. U narednom periodu plan je proširiti proizvodnju zbog veće potražnje ali i dalje ostajemo nekomercijalni. Uskoro prelazimo granicu :), naše proizvode i usluge žele i van granica BiH.
Kako je nova kriza svjetksih razmjera na pomolu gdje se borimo za svaki ljudski život želim svima i vama poželiti da istrajete u ovoj borbi, da ne odustanete od svojih snova, da zasadite nešto na djedovini i da OSTANETE ZDRAVI KO DREN.

Više o brandu “Budi zdrav ko dren” možete da nađete na www.budizdravkodren.com a kontaktirati nas možete putem e-maila budizdravkodrendrvar@gmail.com.