U našoj sekciji “Zdrav pojedinac – zdrava zajednica” putovanje nastavljamo ka Hecegovini. Hercegovina je sama po sebi jako inspirativna i odiše zdravom mediteranskom klimom, a nas je oduševila životna priča mlade Monike Lončar, koja još od 2015.godine razvija svoj projekat “Oboji svoj svijet”. Osnovni motiv i cilj ove mlade preduzetnice i majke troje djece jeste da društvo bude zdravije i da kroz njenu platformu uči o zdravim principma prehrane. Nama je posebno ostavilo utisak što jako dobro balansira između porodičnog života sa troje prekrasne djece, zdravih vrijednosti i šarenog svijeta zdrave kuhinje kojim želi svima nama da podari zdravije i bolje sutra.

Ko je Monika?

Monika je netko tko vjeruje da svaki čovjek ima pravo na, ne samo dug, nego i zdrav životni vijek. Zdravlje je početak svega, a pravilna prehrana jedan od temelja.
Iskusivši na vlastitoj koži koliku razliku može učiniti potpuna promjena životnog stila, osjećam veliku strast prema prenošenju te poruke drugima.
Živimo u vremenu dijetno uzrokovanih bolesti poput dijabetesa tipa 2, pretilosti, hipertenzije, bolesti krvožilnog sustava, i mnogih drugih. Ne samo da naši izbori utječu na nas, nego i na cijeli ekosustav planete Zemlje. Jeste li znali da da je životinjska agrikultura odgovorna za 18% emisije stakleničkih plinova, više nego ispušni plinovi cjelokupnog transporta (13%) na planeti Zemlji te na taj način najviše pridonosi globalnom zatopljenju? Smatram da mi kao pojedinci moramo djelovati i preuzeti odgovornost za svoje svkakodnevne izbore. Putem svojih društvenih mreža pod nazivom @obojisvojsvijet težim ljudima približiti zdrav način života kroz plantbased prehranu, educirati ih i potaknuti da usvoje zdravije i svjesnije navike. Na jedan zabavan, veseo i praktičan način kroz šarene i ukusne recepte koje kreiram.
Moja prva ljubav bila je nutricionizam. Iako sam magistar računovodstva i financija, na dnevnoj bazi čitam mnogo stručne literature iz spomenute grane znanosti. Želja mi je svoje znanje staviti u službu drugih, putem projekta Oboji svoj svijet, na dobrobit cijele zajednice. Osim toga, majka sam troje prekrasne djece. Oni su velika inspiracija za sve što radim. U životu se vodim načelom “lead by example”. Trebamo biti primjer promjene koju želimo vidjeti u svijetu.

Kako je nastao projekat “Oboji svoj svijet” i kakvu poruku nosi?

Oduvijek sam bila gurman i voljela kuhati. Kao dijete vlasnika restorana, mogu pripisati tu zaslugu roditeljima. Prenijeli su na mene strast prema ukusnoj i kvalitetnoj hrani. Prelaskom na plant based prehranu, otkrila sam novi svijet namirnica i bezbrojne mogućnosti njihove uporabe. S vremenom sam primjetila da je ovakva prehrana ljudima velika nepoznanica. Vrlo često bih naišla na pitanje: “Dobro, a što ti jedeš? “
2015. godine odlučila sam ukloniti sve nedoumice i pokrenuti Oboji svoj svijet . Primarna želja i cilj bila je inspirirati druge ljude receptima i svojim životnim stilom, te ih potaknuti da se sami okušaju u pravljenju istih.
Mogu reći da sam naišla na odličan feedback, i da zaista uživam u interakciji sa svojom prekrasnom zajednicom.
Osim toga, imam veliku ljubav prema fotografiji. Osim za svoju digitalnu platformu, stvaram i content za svoje klijente. S razvojem društvenih medija javila se i potreba za što kvalitetnijim sadržajem. Tvrtke koje
brinu o svom prezentiranju na digitalnim platformama znaju koliko važnu ulogu on ima kako bi učinkovito mogle iskomunicirati svoju poruku ili predstaviti svoje proizvode/usluge potencijalnim i postojećim kupcima.
Stvaranjem recepata i fotografiranjem mogu pokazati kreativnu stranu sebe.

Kakvu si inspiraciju našla u domaćoj kuhinji?

Iskreno, volim eksperimentirati sa svim svjetskim kuhinjama. Praviti twist na tradicionalne recepte. Mogla bih reci da su moji recepti spoj modernog i klasičnog.
Uz mediteransku sam kuhinju odrasla, i ona je uvijek moja baza. Smatram da je važno jesti sezonsku hranu iz našeg podneblja. Ali i istraživati nove okuse, kako bismo unijeli što veću raznolikost voća, povrća, mahunarki, žitarica, sjemenki i orašida koji možda i ne pripadaju izvorno ovom području. Osnova je zdravog mikrobioma upravo raznolikost.

Što su za tebe domaći proizvođači i koliko ih stvarno prepoznajemo?

Trenutna statistika pokazuje da naša zemlja uvozi preko 92% hrane koju konzumira. Podatak zaista poražavajući. Smatram da bi se pod hitno ta brojka morala smanjiti u korist domaće proizvodnje, a domaći proizvođači trebali bi biti prepoznati kao glavna pokretačka snaga bosanskohercegovačke ekonomije.
Međutim, bez prave podrške državne vlasti teško je da će se dogoditi razvoj malih i srednjih poljoprivrednika na većoj razini. Uvoznički lobi i prejaki interesi europskih kompanija znatno su dominantiji od državne politike. Smatram da je to nužno mijenjati za opstanak i samoodrživost Bosne i
Hercegovine u segmentu proizvodnje hrane.
Svijest još nije u dovoljnoj mjeri razvijena, ali mijenja se. Sve se vise prepoznaje važna uloga domaćeg proizvođača. Osobno bih voljela da ih ima i više. Trebamo im pružiti potpunu podršku i kupovati lokalno
koliko je god to moguće.

Što je misija i vizija projekta “Oboji svoj svijet”

Misija Oboji svoj svijet inspirirati je promjenu. Posvećena je poboljšavanju životnog i zdravstvenog vijeka ljudi putem plant based dijete i životnog stila koji se zasniva na znanstvenoj informiranosti, održivosti i ljubaznosti.

Šta je tvoja inspiracija?

Inspiracija je moja obitelj i želja da promjenom koja polazi od pojedinca stvorimo bolju budućnost za našu djecu.